Column wethouder Thomas Zwiers: Blauwe overalls en gouden beroepen


Denk je aan techniek, dan denk je al makkelijk alleen aan harde werkers in blauwe overalls, werkschoenen met stalen neuzen en verweerde handen met smeer. Maar dat is maar één kant van wat we ‘techniek’ noemen. De veelzijdigheid in technische beroepen is groot en de behoefte aan technisch geschoold personeel groeit. En hard. Het zijn de gouden beroepen, het is vakmanschap waar bedrijven om springen. Van lasser tot monteur, maar ook in ICT en logistiek is nu, maar zeker in de toekomst veel werk te vinden.

Om die toenemende vraag aan te kunnen en bedrijven aan vakkundig personeel te helpen investeren we als gemeente in scholing en het enthousiast maken van jongeren voor een technisch beroep. Dat kan al vroeg en eenvoudig, door er voor te zorgen dat kinderen in het basisonderwijs in aanraking komen met techniek. Zo gaven we bijvoorbeeld samen met het Havenschap 1250 euro aan Basisschool de Singel in Willemstad, voor een lespakket met technisch Lego. Een cadeau bij het 125-jarig bestaan van de school.

Mooi om te zien is dat de scholen in onze gemeente hier graag in meedoen en dat het Markland College ook het Technasium aanbiedt; zo kun je samen doorpakken. En er is nog veel meer mogelijk naar mijn idee. Je kunt techniek op alle fronten verankeren in onderwijs. Leer kinderen lezen over technische onderwerpen; laat hen rekenen leren op basis van technische onderwerpen.

Verder kunnen we als overheid investeren door werk- en leertrajecten te bieden aan de kinderen die uitvallen bij het onderwijs. Scholing afstemmen op de arbeidsmarkt levert kansen op. Voor bedrijven, zeker in onze gemeente goed vertegenwoordigd, maar vooral ook voor de leerlingen. Je hebt een grote kans op werk en techniek biedt een groot scala aan banen. Voor doeners en voor denkers: een gouden beroep, met of zonder blauwe overall.